Сонячні станції на східному схилі. Взаємне затінення столів. Обстеження 2021, Станції 78 – 80

Головною рисою наступних сонячних станцій є розташування на схилі. Схил східний, і при першому погляді не мав би викликати ніяких проблем.

приватна сес

Але в реальності виявилось трохи по іншому. Це вже далеко не перша приватна СЕС, яку ми бачили на східному або західному схилі, і більшість з них повторюють ту саму помилку.

Домашні СЕСї отримали “зелений тариф” у грудні 2019р.

Відеоверсія

Знайомимось

Сонячні панелі Risen RSM60-6-310M

Сонячні панелі Risen RSM60-6-310M

Інвертора Huawei 33KTL-A

Інвертора Huawei 33KTL-A

Конструкція зі змінним кутом дуже подібна до попереднього огляду, тому докладно зупинятися на ній не будемо.

На деяких столах для сонячних панелей, для захисту від птахів зроблена проста та дієва схема – по краю додані виступаючі планки, на які натягнута жилка. Після цього, птахів перестали цікавити сонячні панелі, і проблема очистки стала не такою актуальною.

захист сонячних панелей від птахів

Головна проблема, яка є на цій станції – це взаємне затінення столів із сонячними панелями.

Був певний брак досвіду, та бажання встигнути побудувати до 2019 року. 

Через близьке розташування столів та схил, столи починають частково затіняти один одний вже десь з 14-00. (9)

панелі починають частково затіняти один одний
панелі починають частково затіняти один одний

Я був здивований, коли побачив гарячі комірки, які розташовані як раз на краю столів.

Затінення під час тепловізійної перевірки СЕС не було, я це перевіряв.

тепловізійне обстеження СЕС

Так, це може бути викликано прискореною деградацією, із за “жорсткої” тіні, але на мій погляд існує ще один вагомий фактор. 

Столи розсунули, але не зробили достатній запас з’єднувальних кабелів. І під час неодночасної зміни кута, кабелі тиснуть на панелі.

Але, це лише моє бачення ситуації, натурного експерименту я проводити не став.

Вольт – амперна характеристика стрінгів виглядає дуже погано,

Вольт - амперна характеристика стрінгів
Вольт - амперна характеристика СЕС

хоч дерев чи інших сторонніх перешкод, крім самих столів, не було. Перевірка проводилась в 14-40, і вже помітний ефект від затінення одних столів іншими.

Найкраще рішення – це перенести по 2 панелі з кожного стола на новий, який не буде затінятись. Це повністю не усуне затінення, але перенесе його хоча на значно пізніший час. Не саме просте рішення, але інших шляхів вирішення проблеми я не бачу.

Також, інвертори мають по одному незадіянномуі MPPT трекеру, і є сенс підключити стрінги окремо, на вільний трекер, що повинно трохи покращити генерацію.

І хочу ще раз наголосити на тому, що якщо ваша сонячна станція розташована на східному, або західному схилі, між столами потрібно робити достатню відстань, аби один стіл не затіняв інший. Є багато фотографій та відео робіт компаній, де таке правило не виконується. Це призведе як до втрат у генерації та і до більш швидкої деградації сонячних панелей.

Ще декілька цікавих нюансів – тут стоїть моніторинг, від промислового обладнання, який знімає покази температури з інвертора (датчик DS18B20 на радіаторі інвертора), та напруги по фазах. Вся ця інформація передається на вайбер власнику у випадку аварійних ситуацій чи за запитом. З автором розробки поспілкуватись не вдалось.

моніторинг

Під час тепловізійного обстеження панелей  та інвертора якраз відбулось тестування моніторингу, на одному з інверторів пропала напруга. 

Проблема виявилась у ввідному автоматі, він вже пару раз спрацьовував. Причина, як завжди,  та сама –  СІП без гільз. Тепловізійне обстеження вузла обліку показало нагрів, хоч з моменту стару пройшло пару хвилин. Було навіть чути запах горілої ізоляції. 

Тепловізійне обстеження вузла обліку

Власник в найближчому майбутньому замінить звичайний автомат на корпусний (промисловий).

А ми прощаємось, дякуємо за гостинність і ідем зовсім недалеко – там нас чекає саморобний трекер, про що буде у наступному випуску.

Приєднуйтесь до нас!

Telegram https://t.me/greenpowertalkg

Instagram https://www.instagram.com/greenpowertalk/

FB https://www.facebook.com/groups/greenpowerua