NetBilling / Самовиробництво 2024

Sergey

Administrator
Команда форуму
Реєстрування
13 Бер 2018
Дописи
2.368
Бали
113
Сонячні панелі
Ja Solar
Інвертор
Huawei 33KTL-A
10 січня 2024 року, НКРЕКП остаточно затвердило всі зміни, які були необхідні для “Зеленої” трансформації.
На жаль, рішення регулятора більш за все нагадують цю черепашку.

Зміни було потрібно прийняти як тільки почалась війна, і тоді перша зима далась би набагато легше. А до цієї зими, ми були б вже готові повністю.

Тим не менше. Прийнятими змінами у вторинне законодавство встановлюються чіткі правила, по яким наступні роки будуть розвиватись всі ВДЕ в Україні - це сонячні електростанції, вітрові електростанції, та накопичувачі енергії, які будуть встановлюватись на підприємствах, заводах, і навіть декларуються пільги і кредити тим, хто побудує домашню сонячну електростанцію із акумуляторами.

Важливо зазначити, що майже весь майбутній розвиток ВДЕ побудований на суто ринкових механізмах, “зелений” тариф зберігається лише для приватних домогосподарств. Про що я вже розповідав.

Найцікавішим є можливості, які надає законодавство для розвитку зеленої генерації під власне споживання, та запровадження гарантій походження електричної енергії, які необхідні в сучасному світі.


Є і певні недоліки
Про це мало хто каже, але це механізм з дуже потужним зворотнім зв’язком.

Здавалось би - вартість електричної енергії вдень і так вже сягає мінімумів. Навіщо щось будувати, якщо достатньо просто вийти на ринок, і купувати там?
До кожної вартості ще додається тариф на диспетчеризацію, передачу та розподіл.
Він постійно збільшується, і вже становить більше 2-х гривень, а ще ПДВ.
І кожного разу, коли буде будуватись нова сонячна станція під власне споживання, все менше енергії буде передаватись, розподілятись і як наслідок, все більше буде зростати вартість передачі, диспетчеризації та розподілу.
І тим ще вигідніше буде побудувати нові станції, під власне споживання.
На ці процеси накладається і падіння споживання виробництвами внаслідок війни.
Все це буде призводити нас до саморозігріву, та постійного зростання тарифу на передачу і розподіл, і великих проблем для тих, хто ще не встановив власну сонячну електростанцію. І так до 2030 року.

Також, в законодавство в останній момент були внесені зміни, як з подачі антимонопольного комітету, так і виправляли грубі ляпи, які допустили. Тому відео із аналізом самого законодавства і нюанси побудови СЕС під власне споживання трохи затримається, на аналізу змін потрібен час.



Але вже відомо, що проблеми як зі спадщиною так і з 0 споживанням залишаться.
Всі, в кого було 0 споживання у 22 та 23 році - об’єднуємось, планується спільний судовий позов. Прошу писати в коментарях, а ще краще в телеграмі.

По спадщині проблема торкається меншої к-ті власників, але від того вона на стає менш болючою для кожного, хто з нею стикнувся, і законодавче свавілля регулятора треба зупиняти, про що також буде трохи згодом.



На цьому поки що все, дякую за увагу, та до нових зустрічей.
 

Sergey

Administrator
Команда форуму
Реєстрування
13 Бер 2018
Дописи
2.368
Бали
113
Сонячні панелі
Ja Solar
Інвертор
Huawei 33KTL-A
Будувати чи не будувати СЕС під власне споживання?
Які нововведення дає законодавство у 2024 році, і як це вплине на рентабельність.

Перш ніж зануритись глибше, у всі нюанси законодавства, треба розуміти економічну доцільність цього кроку, і дане відео буде саме про це.

Головними ворогами СЕС під власне споживання були

  1. Нерівномірність споживання електричної енергії підприємством на протязі години / дня / тижня / року
  2. Нерівномірність споживання по фазам, що змушувало будувати набагато дорожчі системи, і все одно змушувало дуже часто втрачати генерацію.

Більшість з цих проблем повинні зняти наступні формули.
Вони не такі страшні, як здається на перший погляд. Давайте їх розберемо і оцінимо їх вплив.
Це все описано у “порядку продажу та обліку електричної енергії, виробленої активними споживачами, та розрахунків за неї”, якщо будете мати бажання вивчити самостійно

Головне, що для купівлі вами електричної енергії нічого не змінюється. Принаймні допоки ПУП не почнуть виставляти погодинні ціни.


Раніше, ви були змушені ставити обмежувачі, для повної заборони генерації в мережу, в деяких областях дозволяли віддавати надлишки генерації в мережу просто так, даром, задля балансування по фазах..

Тепер про ці проблеми можна забути
Головне, що відкривається, це можливість продажу надлишкової електричної енергії, і відбувається погодинне сальдування вартості спожитої та відпущеної енергії.
Тобто, тепер ви маєте змогу генерувати в мережу по 2-х менш навантажених фазах,а споживати по більш навантаженій.
Фактично, це повністю знімає проблему нерівномірності споживання по фазам на вашому підприємстві, а також згладжує нерівності споживання та генерації на протязі години.

Там є невеликий нюанс, але про це згодом..





Відкривається можливість отримати гроші, за віддану в мережу електричну енергію. Чи дадуть вам гроші на руки - скоріш за все ні. Таке, на мій погляд, можливо лише в домогосподарствах або у малого непобутового споживача.

Але, гроші вони будуть потрапляти на віртуальний рахунок, з якого будуть витрачатись на оплату вже спожитої електричної енергії. Всі ще триває суперечка, чи будуть вони обкладатись податком, але це вже буде відомо потім.

Чи можна нагенерувати влітку, а взимку скористатись цими закомульованими коштами? Так само однозначно ні.
По перше розрахунок іде щомісяця. Але скоріше за все, ви використаєте ці кошти того ж вечора або вночі. Чому?
Через сам механізм продажу.

Вартість проданої електричної енергії буде напряму залежати від погодинного РДН.
А в сонячні години, в пік генерації, вартість там мінімальна.
За інформацією тих, хто продає всю електричну енергію по РДН, середня вартість продажу була в районі 3-х грн, а у вас буде в рази 2 менше, тому що здебільше будуть продаватись лише пікові обідні значення. І іноді провали в генерації.

А як же вихідні, скажете ви?
Так, якщо ваше підприємство не працює по вихідних, то ви зможете продавати надлишки в мережу.
Але у вихідні дні вартість падає ще більше, і середніх 3-х грн так само не вийде.

Також, це дуже важливо, генерація в мережу в жодному разі не має перевищувати 50% від загальної підведеної потужності.
В формулі навіть є окрема вартість і для такої електричної енергії, але тут все дуже суворо. Вас просто позбавлять статусу активного споживача, за такі перевищення.
Тому, якщо у вас не точне обладнання для вимірювання обмеження генерації, краще поставити дозволений відпуск менше ніж на 50% підведеної потужності.

Тепер ближче до фінансів.
Я взяв генерацію реальної СЕС, і реальний РДН, і виходить, що 30 кВт станція, на реальному підприємстві, згенерувавши 213 кВт*г в день, по реальному РДН, і реальному споживанні підприємства у вихідний, згенерує лише 190 грн, яких вистачить лише на 30 кВт*г, які будуть спожиті ще до вечора того самого дня.


І саме час перейти до загальної економічної складової станції під власне споживання
Всі давно розповідають, наскільки великий зелений тариф.
Мало хто усвідомлює, що вартість електроенергії для підприємства вже майже в два рази більша, ніж зелений тариф.
А враховуючи падіння вартості сонячних панелей, не побудувати СЕС на заміщення власного споживання - просто економічний злочин. У вартості промислової СЕС найбільші витрати йдуть саме на сонячні панелі. І при вартості 10 центів за Вт сонячних панелей, варто очікувати загальних рішень до 300$ за 1 кВт, і окупінсть до 2,5 років.
Також, поставивши свою станцію на чужому підприємстві, замість власного приватного домогосподарства, можно заробляти в півтора - два рази більше ніж на зеленому тарифі. Це також дозволено згідно нового законодавства. Але про це вже в інших серіях.


Прийняття законів про активного споживача, та самовиробництво, відкривають великий простір для розвитку.
Але, я хочу нагадати, що згідно планів держави, до 2030 року планують побудувати біля 3х ГВт сонячних електростанцій. На мій погляд, ця квота буде вичерпана за наступні два-три роки. Тому, хто перший встав, того і тапки. І далі знову почнуть вставляти палки в колеса зеленій енергетиці.

Резюмуючи.
Побудувати сонячну електростанцію, під власне споживання, не вигідно, а дуже вигідно. І навіть якщо ви планували побудувати СЕС під зелений тариф, є сенс подивитись в напрямку друзів, власників бізнесу і побудувати СЕС саме там, там будуть і додаткові переваги.
Всі провали споживання та піки генерації у рамках години - будуть згладжені без жодних втрат для вас. Але, вся надлишкова генерація буде продаватись за копійки, і чим далі, тим дешевше.
Тому я не бачу великого економічного сенсу, будувати СЕС набагато потужніше, ніж власне споживання, з метою перекрити вечірнє та нічне споживання, не кажучи вже про зимове.
Продаж надлишків - це лише невеличкий бонус, і бажано ним не користуватись, бо окупність буде сильно страждати.

В наступних частинах я буду йти далі по законодавству, і розповідати про головні моменти, які вам потрібно врахувати. Не хочете пропустити - підписуйтесь, ставте питання, які вас цікавлять. Я спробую відповісти на них у наступних частинах.
Ну і головне, вибирайте інсталятора із розумом, адже про якість далеко не завжди каже велика к-ть переглядів відео в ютубі або тіктоці. Про що вже також буде незабаром.

 

Sergey

Administrator
Команда форуму
Реєстрування
13 Бер 2018
Дописи
2.368
Бали
113
Сонячні панелі
Ja Solar
Інвертор
Huawei 33KTL-A
Розмова з інсталятором, щодо СЕС під власне споживання для підприємства

 

Sergey

Administrator
Команда форуму
Реєстрування
13 Бер 2018
Дописи
2.368
Бали
113
Сонячні панелі
Ja Solar
Інвертор
Huawei 33KTL-A
Ну і нарешті дійшли руки накласти споживання та генерацію на РДН
результат у відео

 
Угорі