Критика, ошибки при строительстве СЭС.

Sergey

Administrator
Команда форуму
Реєстрування
13 Бер 2018
Дописи
2.354
Бали
113
Сонячні панелі
Ja Solar
Інвертор
Huawei 33KTL-A
Многие фирмы выкладывают свои работы на сайты или в ФБ, гордясь ими.
Но присмотревшись внимательно, можно увидеть как минимум компромиссные решения или вообще в корне не верные. Молчать больше нету сил.

На комментарии на ФБ публика реагирует очень болезненно, поэтому я решил перенести сюда "разбор полетов". Кто именно создал творение - второстепенно, главное не повторять ошибок.

198388478_2950221848581896_3410434614649087661_n.jpg
ТОП 10 помилок при будівництві СЕС

Встановлення звичайного автомата, замість корпусного
Погана лінія до підстанції
Затінення, невірно розрахована площа під СЕС
Економія на конструкції
Економія на обладнанні - інверторі, панелях, кабелях
Економія на інсталяторі
Недотримання нормативної документації
Відсутність моніторингу
Економія на заземленні
Занадто оптимістичний підхід до окупності і прибутковості СЕС

Відеоверсія


При будівництві домашньої сонячної електростанції, дуже багато власників здійснюють однотипні помилки. Ціна цих помилок може бути деколи дуже високою - як мінімум втрата генерації за досить тривалий період, як максимум - втрата електростанції і самого будинку, на якому стоїть СЕС. Ви точно готові зазирнути по той бік сонячної енергетики? Тоді запрошую.

Головна помилка, про яку я не втомлююся повторювати, дуже банальна і разом з тим дуже поширена - це неправильно виконаний вузол вводу.
107865848_1484043205132918_4573818424195408274_n.jpg
Співробітники РЕМ-а або підрядної організації не сильно переймаються, і заводять СІП на клеми ввідного автомата, не використовуючи ніяких гільз. Вони так звикли, і це працювало, в умовах невеликих навантажень. Але сонячна електростанція майже щодня, а буває і кілька разів в день, змінює свою генерацію від 0 до максимальної потужності, що в рази прискорює "усадку" алюмінію і ослаблення контакту. Так, вже спустили розпорядження, і співробітники РЕМ-ів навесні і восени влаштовують обходи з дотяжки автоматів. Але завжди є ті, кому не пощастило. У кращому випадку, обходиться згорілим автоматом і біганиною по інстанціях.
751fa5bb05374e24f716e37eb27e3a58.jpg
У більш важкому - це ще + заміна лічильника (500 $) і втрати по генерації. Якщо вузол обліку стояв на будинку, порятунок будинку це скоріше справа випадку і везіння.
Є звичайно й зовсім небезпечні варіанти - коли СІП ставиться ще на відрізку лічильник - автомат. Цим власники виключають можливість навіть кращого випадку, а переходимо відразу до пункту згорів лічильник.
DSC_7349.jpg
Ну і в деяких випадках, на допомогу приходять вже інсталятори, які точно так же забувають поставити гільзи вже на автомати за межами опломбування, доручаючи господарям самостійно і регулярно підтягувати контакти.

Тому ще раз - на вводі повинен бути встановлений корпусний (в народі промисловий) автомат, з мідно - алюмінієвими гільзами. І у всіх інших місцях, де СІП входить або виходить з автоматів, повинні стояти гільзи, їх на ринку вже досить.

У мене були замінені абсолютно всі автомати, останній здався буквально місяць тому. І постраждало навіть пару корпусних. Я не проконтролював, і гільзи мені поставили луджені. У підсумку мінус один корпусний автомат ...
816ba0fec793f3ff3f2de4e16adeae19.jpg


Про якість ліній не писав тільки ледачий.
Досить велика кількість власників поставили СЕС або в рідних селах, або спеціально купували будинки в селі, тому що сонячна станція вимагає досить багато місця (про що нижче). Головні орієнтир - це звичайно ціна будинку. Але села вимирають, разом з інфраструктурою. І навіть купивши будинок біля трансформаторної підстанції (ТП), можна тільки гадати, скільки десятиліть відслужив той чи інший трансформатор. А якщо ваш будинок в кілометрі від ТП, то сподіватися на стабільну генерацію дуже оптимістично.
У підсумку доводиться викручувати на інверторі напругу "в стелю", і якщо вам провели окремий кабель до ТП - то це пів біди. Але якщо є поруч сусіди, і ви видали в мережу 300В замість належних 230 +220 - 10%, то ймовірність появи на порозі сусідів зі згорілими електроприладами, які прийшли вас запитати, а що відбувається, вкрай висока.
198374059_1436714613360577_7651642773181834257_n.jpg
Потрібно визнати, що це сама складна проблема. І приведення лінії в порядок може займати роки. Поступово ситуація поліпшується, і написавши звернення в потрібні інстанції, а саме до Держенергонагляду та НКРЕКП, можна прискорити цей процес. Найкраще вирішувати цей момент на етапі підвищення потужності, впливаючи на монтажну організацію тими чи іншими стимулами.


Перед будівництвом СЕС багато хто ставить питання - а скільки місця знадобиться під установку домашньої сонячної електростанції? І звучить стандартна відповідь - 200 - 250 м2, за умови установки на дах. Тільки ось дахів, повернених на Південь, такого розміру майже не буває. А якщо буває, то там люди особливо вже не переймаються встановленням СЕС.
І виходить, що доводиться ставити панелі на землі. Безперечно, можна побудувати "парус" з панелей, і його площа буде відповідати цим 200 м2. Але металу на нього піде на 5+ До $, і це без роботи та витратних матеріалів. Тому будують різноманітні конструкції, зазвичай дворядні. І кожен новий ряд збільшує необхідну площу під СЕС, задля уникнути взаємного затінення. А ще будують станції зі змінним кутом, але відстань роблять як для стаціонарного, і дуже дивуються зимової генерації. У мене, 39,5 кВт панелей на стаціонарній конструкції, в середньому займають 12 соток.

Ну і найсумніше - це зовнішні перешкоди. З роками погляд перестає помічати опори і кабеля, що знаходяться біля будинку. А коли біля них виростає сонячна станція, вони тут же про себе нагадують мінусом в генерації. Та й сусідські дерева теж люблять нагадувати про себе ..
bd360f2b28faee03e9757ee3fd2541cb.jpg
На жаль, затінення здатні значно зменшити генерацію сонячної електростанції в порівнянні з прогнозом, і мова йде про десятки відсотків.
На жаль, власники виявляють це все зазвичай постфактум, і часом навіть не уявляють, які економічні втрати може завдати дерево, що росте поруч з СЕС.
Тому, перед будівництвом СЕС, потрібно постаратися окинути свій двір "свіжим поглядом", і пошукати все, що може давати тінь. Іноді дешевше купити сусідню ділянку, ніж мучитися з затінених на своєму подвір’ї.


Наступний важливий момент, на якому економлять інсталятори СЕС - це конструкція. Клієнту надсилається комплексна пропозиція, де конструкція прописана одним рядком. Клієнт впевнений, що хтось прорахував цю конструкцію, і вона розрахована на ті панелі, що йому пропонують. Але, в кращому випадку, це калька з якоїсь конструкції, що була багато років тому у когось іншого. І розрахована на панелі в два рази меншої площі.
919e2189c502070ba9f700e8c5796709.jpg
А в стандартному варіанті, це мінімальний набір, який може втримати панелі в перший рік. З надією, що сильного вітру і снігу не буде. А далі і гарантія скінчиться ...

Я розумію, що ціни на метал зросли і конструкція виглядає самою непотрібною ланкою. Але навіть 8 років - це досить довгий термін, а з огляду на примхи природи останнім часом, краще розраховувати на найгірше. Конструкторів багато, і вони беруть не так дорого за свою роботу (в порівнянні з вартістю СЕС). Дайте їм на прорахунок, або попросіть прорахунок від інсталятора, з печаткою конструктора. Після цього спати буде набагато спокійніше.


При будівництві СЕС, у людей насправді, не такий вже і великий вибір обладнання.
Інвертора можуть бути з Європи, за ціною 2-3х від Китаю, або Китай, від іменитих фірм, або Китай від 2-го і далі ешелонів.
І кожен продавець намагається продати саме те рішення, де у нього більший прибуток.
У мене стоять інвертора Huawei, вже 4 роки, і я до сих пір задоволений своїм вибором. Обіцяють зайти інші лідери, але на локальному ринку я їх поки що не бачив.

Про панелі - все ще сумніше. Є або топ сегмент, знову з цінами від 2х, або починаються розповіді, під різними соусами, що це не Китай. Ринок наповнений як віртуальними брендами так і відвертою підробкою. Найприкріше, що пересічний користувач, в переважній більшості випадків, взагалі ніяк не захищений і не може перевірити, що саме він купив.
Все що можу порадити - йти зверху вниз, від виробника до дистриб'ютора і далі. Так шанси купити щось зовсім дивне набагато менші. І є ймовірність, що коли інсталятор "схлопнется", дистриб'ютор виживе, і можна буде прийти хоча б до нього зі своїми гарантійними проблемами. Насправді все ще гірше, але це окрема історія.

Виробника потрібно брати з Bankability Report, А і вище. Хочете випробувати долю - B і вище.

Ну і про кабелі - дуже часто, як самі власники, так і інсталятори економлять на кабелі. Це виражається в прокладанні СІП під землею, в тому чи іншому виконанні, використання кабелів меншого перетину, ніж потрібно і т.д.
Але, це все втрати і ризики, які ви берете на себе на багато років вперед. По-перше не варто порушувати ПУЕ, а по-друге все можна розрахувати, і прийняти економічно вірне рішення.
Переробляти потім, дуже дорого, і багато хто залишає вже все як є, на жаль.
IMG_20201003_141657.jpg
 

Вкладення

  • flir_20201003T161938.jpg
    flir_20201003T161938.jpg
    1,5 Mб · Перегляди: 25
Останнє редагування:

Sergey

Administrator
Команда форуму
Реєстрування
13 Бер 2018
Дописи
2.354
Бали
113
Сонячні панелі
Ja Solar
Інвертор
Huawei 33KTL-A
Не дуже розповсюджена думка, серед власників домашніх СЕС (як втім досить часто і у мене), але Інсталятор теж людина.
Але мова йде саме про Інсталятора, з великої літери, які прийшли в цей бізнес не випадково, або принаймні в ньому давно і розвиваються.
Так, можна заощадити 500 а то і 1000 $, вибравши кого дешевше. І дозволити йому навчитися на вас. Але він піде з досвідом, а його помилки залишаться вже з вами. Фірми плодяться як метелики, розповідаючи про 20-ти річний досвід у сонячній енергетиці, і маючи однорічний домен.
Витратьте 5 хвилин вашого часу на перевірку фірми, попросіть договір на обслуговування перед покупкою, запитаєте за гарантійний талон (відсіється відразу 50%).
У хорошої фірми повинні бути відповідні інструменти і навички їх використання. Запитайте, а що вони застосовують крім тестера та шуруповерта? Все відразу стане на свої місця.

Ну і особисто моя думка - варто вибирати локального інсталятора. Рік безкоштовної підтримки пролетить дуже швидко. А кожен наступний виїзд буде вам коштувати досить багато грошей. Навіть заміна панелі може вилитися в круглу суму, не кажучи про згорівший інвертор та інше. Так, може це будуть не такі великі і стійкі фірми, але дивимося пункт дистриб'ютор і саморозвиток (сертифікацію).
А ще, регулярний огляд сонячної станції є вкрай бажаним.

Ах, так, майже забув. Навіть якщо приїхав сам Інсталятор, варто все одно виділити 2-3 дні, поки йде саме будівництво СЕС, і монтуються панелі. І за кожне ходіння по панелі, панель відразу знімати. Вони для цього не призначені.
Переглянути вкладення 2259

Все обладнання, що ви встановили, має прості та зрозумілі інструкції, на англійською мовою. І інвертор, і панелі, навіть автомати з лічильником мають книжечку з картинками і текстом. Але навіть подивившись на картинки, можна чітко зрозуміти, куди і як саме можна монтувати інвертор. Як потрібно монтувати сонячні панелі і чи можна на них спиратися коліном. З автоматами і лічильником складніше, там потрібно почитати. Але, якщо інсталятор не спромігся сам з ними ознайомитися, варто з ним розпрощатися вже на цьому етапі. Потім буде просто дорожче. На жаль, таких теж вистачає.


Моніторинг здатний заощадити дуже багато грошей, повірте мені на слово. І мої СЕС на початковому етапі, часто падали в помилку, і власники не раз ділилися болем про непрацюючої місяць станції. Згодом, стає лінь навіть подивитися онлайн моніторинг. А говорити про регулярне походи до лічильника, особливо якщо станції побудована в рідному селі, та хай навіть на сусідній вулиці, навіть не доводиться.
Тому віддалений моніторинг та вручення його в руки інсталятор, зніме багато головного болю і швидко окупиться.


Відсутність заземлення, на мій погляд, це майже завжди вина власника СЕС. Система в декількох місцях його перевіряє, але для допитливого розуму немає перешкод! Те, що деякі інсталятори роблять, як кажуть власники - це друге питання. Але потрібно розуміти, що заземлення ви робите заради себе і близьких. Просто прошу замислитись.

Ну і найголовніший прокол - це занадто оптимістична віра в прибутковість СЕС. Я намагаюся, в міру сил і можливостей донести, що не все так просто в цій справі. За сонячної станцією потрібно стежити, робити їй періодичне ТО та інше.
Багато хто плутає окупність сонячної станції і її прибутковість. По мірі падіння ставок "зеленого тарифу", і зменшення терміну до кінця "зеленого тарифу", це вже не настільки приваблива інвестиція.
Так, зростання цін на е / е розгорне цей тренд в іншу сторону. Але на даний момент, є певні сумніви.


Висновки будуть дуже скромні:
Якщо Ви це все змогли осилити, а ще й змогли підрахувати прибутковість своєї СЕС і вона вас влаштовує - ласкаво просимо в клуб власників СЕС.
Тільки дуже прошу, не забудьте втілити поради на практиці.



Буду идти постепенно, от нового к старому.
Итак, первый пациент.
106986902_627129234562003_7044157711925228680_o.jpg
106508526_627129191228674_8910828015659328496_o.jpg
106671220_627129174562009_8830644364316092386_o.jpg


По фото понятно, что панели стоят на доме, на двухскатной крыше, Запад - Восток и на сарае??, все на Юг
Все это успешно повесили на инвертор Хуавей 33-КТЛ-А

Помимо прочего, это завесили на 2 трекера, хотя углы абсолютно разные и слабо совмещаемые.
Так же, повесили не на те входы инвертора. (по крайней мере в мануале указано иначе)

Ну и из неприятного, но не смертельного - расположение Half Cell горизонтально а не вертикально.

PS. По результатам дискуссии ниже, есть мнение, что ставить Half Cell лучше как раз горизонтально. Рациональное зерно в этом бесспорно есть.
 
Останнє редагування:

Nick

Tier3
Реєстрування
19 Лис 2019
Дописи
11
Бали
3
Буду идти постепенно, от нового к старому.
Итак, первый пациент.
Переглянути вкладення 309
Переглянути вкладення 310
Переглянути вкладення 312


По фото понятно, что панели стоят на доме, на двухскатной крыше, Запад - Восток и на сарае??, все на Юг
Все это успешно повесили на инвертор Хуавей 33-КТЛ-А

Помимо прочего, это завесили на 2 трекера, хотя углы абсолютно разные и слабо совмещаемые.
Так же, повесили не на те входы инвертора. (по крайней мере в мануале указано иначе)

Ну и из неприятного, но не смертельного - расположение Half Cell горизонтально а не вертикально.
Интересные мысли по поводу расположения. У меня не Half Cell, обычный монокристал 5BB. Ввиду конструкции ската - расположение горизонтально и вертикально. Не замечал никаких проблем. Раскажите как расположение влияет и влияет ли в моем случае?
 

Taras

Tier0
Реєстрування
23 Тра 2020
Дописи
381
Бали
63
Сонячні панелі
Ja solar
Інвертор
Huawei SUN2000-33KTL-A
Для цього випадку ідеально підійшов би Солар Едж.
Для Хуавея, на мою думку, ця ситуація важка (думаю що напруга по стрингах замала). Якщо в один стринг ставили модулі з різним кутом нахилу то продуктивністі там не буде. Хоча можливо там стоять оптимізатори і проблем не має.
По підключеннях по МРРТ ... дивно чому саме так... Навіть не читаючи інструкції логічно приєднати по стрінгу на МРРТ, але зрозуміти наміри митця завжди важко :)... Можливо ДС1 залишили для інших стрінгів...
по Half Cell , на мою думку, різниці як їх ставити не має взагалі. В даному випадку (на даху) горизонтальне розміщення має переваги у продуктивності.
Цікаво було б дізнатися про генерацію цієї станції...
 

Sergey

Administrator
Команда форуму
Реєстрування
13 Бер 2018
Дописи
2.354
Бали
113
Сонячні панелі
Ja Solar
Інвертор
Huawei 33KTL-A
Можливо ДС1 залишили для інших стрінгів...
по Half Cell , на мою думку, різниці як їх ставити не має взагалі. В даному випадку (на даху) горизонтальне розміщення має переваги у продуктивності.
Цікаво було б дізнатися про генерацію цієї станції...

Там вільні DC1 та DC2.

По моєму досвіду, взимку внизу панелей досить великі залишки льда накопичуються, якщо не чистити від снігу вчасно.
Відповідно на даху, який не чистять від снігу, страждала б тільки нижня половина Half Cell.
Але це лише моє бачення.
 

Sergey

Administrator
Команда форуму
Реєстрування
13 Бер 2018
Дописи
2.354
Бали
113
Сонячні панелі
Ja Solar
Інвертор
Huawei 33KTL-A
Мимо следующей станции тяжело пройти без комментариев.
103063446_809382052922084_4418884682867455928_o.jpg
103535122_809381872922102_7417587635022376254_o.jpg
103787065_809381802922109_2443810462419676688_o.jpg
103054649_809381966255426_7365732854534798882_o.jpg

Монтаж щитка "абы был".
Использование проводов, какие были в хозяйстве.
Ну и методы соеденения тоже современные.

Иногда кажется что все ок, и ты туда руками не полезешь.
Но меняются времена, появляются дети, заезжают родственники, просишь кого приглянуть.
А 800В не шутки.
 

Taras

Tier0
Реєстрування
23 Тра 2020
Дописи
381
Бали
63
Сонячні панелі
Ja solar
Інвертор
Huawei SUN2000-33KTL-A
Там вільні DC1 та DC2.

По моєму досвіду, взимку внизу панелей досить великі залишки льда накопичуються, якщо не чистити від снігу вчасно.
Відповідно на даху, який не чистять від снігу, страждала б тільки нижня половина Half Cell.
Але це лише моє бачення.
:) В моєму розумінні у 33КТЛ -А є ДС1 в якому МРРТ 1 та 2 (які вільні в даному випадку) та ДС2 МРРТ 3 та 4 (які зайняті). :):):) просто іноді буває, говоримо про одне, але іншими словами:):):)

по затіненню снігом повністю згоден. тому і рахую що альбомне ( воно ж горизонтальне) розміщення панелей на даху має перевагу, незалежно від технологій. Повязано це з відсікаючими діодами.
upload_2020-7-9_19-30-48.png
 
Останнє редагування:

Sergey

Administrator
Команда форуму
Реєстрування
13 Бер 2018
Дописи
2.354
Бали
113
Сонячні панелі
Ja Solar
Інвертор
Huawei 33KTL-A
Да, насчет ДС и МРРТ проехал, понял.

2197528810_2197528810.jpg

ну не вижу чем поможет горизонтальный монтаж.
на приведенном примере может взаимное затенение рядов?
 

Taras

Tier0
Реєстрування
23 Тра 2020
Дописи
381
Бали
63
Сонячні панелі
Ja solar
Інвертор
Huawei SUN2000-33KTL-A
Да, насчет ДС и МРРТ проехал, понял.

Переглянути вкладення 318

ну не вижу чем поможет горизонтальный монтаж.
на приведенном примере может взаимное затенение рядов?
так, затінення нижнього краю панелі. діод виключає "смужку" ... у випадку портретного (вертикального) розміщення на звичайній панелі "відключиться" вся панель (100%) а на Half Cellах пів панелі (50%). А у випадку альбомного на обох відключиться тільки один діод (30%), звичайно якщо тінь не на пів панелі... у випадку снігу затіняється якраз тільки низ.
 

Sergey

Administrator
Команда форуму
Реєстрування
13 Бер 2018
Дописи
2.354
Бали
113
Сонячні панелі
Ja Solar
Інвертор
Huawei 33KTL-A
так, затінення нижнього краю панелі. діод виключає "смужку" ... у випадку портретного (вертикального) розміщення на звичайній панелі "відключиться" вся панель (100%) а на Half Cellах пів панелі (50%). А у випадку альбомного на обох відключиться тільки один діод (30%), звичайно якщо тінь не на пів панелі... у випадку снігу затіняється якраз тільки низ.

Ну власне в Half Cell при затіненні половини діод просто не спрацює. Але сенс 1/3 та 1/2 я зрозумів.
Але чомусь подавляюча більшість ставить навпаки.
Треба вчити матчасть.
 

Sergey

Administrator
Команда форуму
Реєстрування
13 Бер 2018
Дописи
2.354
Бали
113
Сонячні панелі
Ja Solar
Інвертор
Huawei 33KTL-A
Одно из главных зол солнечных панелей - затенение.
Стабильное частичное затенение - враг
Есть много желающих "впихнуть невпихуемое"
Яркий пример, чем это закончится раньше или позже
100773402_1252329118452489_2588634758472794112_o.jpg

Оптимизаторы оптимизаторами, но здравый смысл должен быть.
 

Sergey

Administrator
Команда форуму
Реєстрування
13 Бер 2018
Дописи
2.354
Бали
113
Сонячні панелі
Ja Solar
Інвертор
Huawei 33KTL-A
Важное значение имеет правильная установка инвертора. Безопасность конечно важна, но это больше похоже на "выжженную землю". Что то в стиле "Так не доставайся ты никому".

Видел еще несколько похожих конструкций, но суть все та же. Нормативы установки инвертора четко указанны в документации и их нужно соблюдать.
inv2.JPG
inv1.JPG

копирайты я отрезал, если владелец захочет, то верну.
 

Sergey

Administrator
Команда форуму
Реєстрування
13 Бер 2018
Дописи
2.354
Бали
113
Сонячні панелі
Ja Solar
Інвертор
Huawei 33KTL-A
Нагрузки считать не умею, но по опыту, конек крыши - самое ветреное место, и просчитать все нагрузки на панели почти не реально.

101114324_1259836661035068_8905245827874684928_o.jpg
101197911_1259836694368398_3202623212726779904_o.jpg

Знаю случаи, когда плохо закрепленные крыши "подрывало" целиком. А тут просто..
 
Реєстрування
20 Кві 2020
Дописи
423
Бали
63
Хех...вот ещё одни инженера. Ну да бог, конечно, чтобы все осталось на местах...
 

Вкладення

  • IMG_20200720_200136_577.jpg
    IMG_20200720_200136_577.jpg
    198,1 Кб · Перегляди: 103

Dalet

Tier0
Реєстрування
13 Січ 2019
Дописи
2.055
Бали
113
строю сєс, не дорого, как получится, любой каприз, опыт с 2014 года, если что-то не так - могу даже посочувствовать. Девиз - все фломастеры разные на цвет и вкус.
изображение_viber_2020-07-21_10-39-29.jpg изображение_viber_2020-07-21_10-26-23.jpg изображение_viber_2020-07-22_23-02-06.jpg изображение_viber_2020-07-22_22-59-511.jpg
 

Sergey

Administrator
Команда форуму
Реєстрування
13 Бер 2018
Дописи
2.354
Бали
113
Сонячні панелі
Ja Solar
Інвертор
Huawei 33KTL-A
строю сєс, не дорого, как получится, любой каприз, опыт с 2014 года, если что-то не так - могу даже посочувствовать. Девиз - все фломастеры разные на цвет и вкус.
Прекрасно всё. Зато всем работа будет.
 
  • Like
Реакції: Nick
Угорі