BiFacial – двосторонні сонячні панелі

Останнім часом, все більше уваги приділяється двостороннім сонячни панелям.

Давайте спробуємо розглянути їх ближче.

двосторонні сонячні панелі

Перші спроби створення двосторонніх панелей були ще в далекі 60-ті роки. Але, мала ефективність та велика ціна, не дозволили цьому рішенню піти в маси.

Із розвитком технологій, вартість двосторонніх модулів зменшувалася навіть більш стрімко, ніж вартість звичайних монокристалічних панелей, і у 2021 році, різниця у вартості між звичайною монокристалічною сонячною панеллю та двостороннюю впала до розумних значень.

Тож розглянемо основні переваги та недоліки (BiFacial) двосторонніх сонячних панелей.

Дуже важко визначити абсолютну величину збільшення генерації двосторонніх сонячних панелей, тому що вона залежить від цілого ряду чинників, які важко виміряти.

Теоретичні дослідження вказують на збільшення генерації на 10-20% в порівнянні із звичайними монокристалічними панелями. Якщо використовувати додаткові фактори – як то велике альбедо поверхні, над якою вони розташовані, та одноосьовий трекер, то можно досягти збільшення генерації до 40 % (в теорії).

Але є велика кількість шляхів, до збільшення загальної генерації станції – це просто збільшення розміру сонячного поля, використання одноосьових та двоосьових трекерів, та ін.  Але головне – це доцільність, та швидкість повернення інвестицій. І саме низький рівень повернення інвестицій майже вбив ринок двоосьових трекерів.

За останні роки розгорнуто багато тестових та промислових станцій на двосторонніх сонячних модулях, на яких перевіряється відповідність теоретичного збільшення генерації, до реальних показників. Після збору та аналізу даних, можна буде побудувати вже практичні економічні моделі для двосторонніх модулів.

Але вже зараз, є декілька порад, які збільшать генерацію Вашої сонячної станції на двосторонніх сонячних модулях

  • Збільшення Альбедо (кількість відбитого та розсіяного світла) поверхні, над якою встановлені двосторонні сонячні панелі. Найкраще – це лід або сніг. Але, можна використовувати пісок, білу гальку або інші світловідбиваючі матеріали
  • Розташування панелей. Для двосторонніх модулів бажано збільшити як відстань між рядами модулів, так і висоту, на якій вони розташовуються (від 1 м і вище.) Що в свою чергу призводить до збільшення площі, яку займають сонячні панелі, так і збільшенню вартості конструкції, т.я. на більшій висоті зростають вітрові навантаження
  • Кут нахилу двосторонніх сонячних панелей рекомендується робити трохи більшим, на 2 – 15 градусів, у порівнянні із звичайними модулями
  • Використовувати інвертори із більшою к-тю МППТ трекерів, що дозволить максимально ефективно працювати кожному із стрінгів
  • Ну і звичайно одноосьові трекери, яки при прийнятній вартості, можуть збільшити генерацію на 30-40%

Але треба пам’ятати, що встановлення та обслуговування двосторонніх модулів потребує більше коштів. Вони йдуть як і на спеціальну систему кріплення для фотомодулів, так і на облаштування ділянки під сонячні панелі. Не треба забувати і про обслуговування і підтримки в подальшому всієї “екосистеми”.

Для кращого розрахунку розташування двосторонніх сонячних панелей, бажано використовувати наступні графіки.

Висновки

Вартість двосторонніх сонячних панелей фактично зрівнялась із односторонніми, і за прогнозами, до 2030 року більше 70% панелей будть саме двосторонніми. Тому бажано бути до цього готовими, використовувати уніфіковані конструкції, які будуть підходити як під одно- так і дво- сторонні сонячні панелі, аби при модернізації СЕС не виникало дадаткових витрат і на заміну конструкцій.

Вертикальне розташування двосторонніх сонячних панелей вимагає набагато більше місця та набагато дорожчі конструкції, і пока що саме таке застосування двосторонніх панелей є обмежене.

Приклад не найкращого використання двосторонніх сонячних панелей

Приєднуйтесь до нас!

Telegram https://t.me/greenpowertalkg

Instagram https://www.instagram.com/greenpowertalk/

FB https://www.facebook.com/groups/greenpowerua