Найкращі інвертори для сонячних батарей у 2021 році

На ринку України отримали популярність інвертори, дещо відмінні від тих, які домінують на ринку Європи. На такий розділ вплинуло декілька факторів.

а) Максимальна потужність домашньої сонячної електростанції в Україні – 30 кВт, але майже всі сонячні інвертори з Європи, не мають в своїй лінійці моделей такої потужності. Це призводить до того, що встановлюючи сонячну електростанцію на максимально дозволену потужність, необхідно встановлювати два або більше інверторів

б) Ціновий фактор. Навіть один інвертор, який має Європейські коріння, виходить дорожче, ніж аналогічні інвертори з Китаю, не кажучи вже про два та більше. У свою чергу, це вкрай негативно позначається на загальній вартості системи, не несучи особливих додаткових плюсів для покупця

в) Історичний. Перші інвертори завозилися б / у з Європи, як втім і сонячні панелі, що в свою чергу сприяло популяризації Європейських брендів – SMA / ABB / Danfoss / Fronius, але вони з часом витіснялися більш практичними та функціональними китайськими брендами

На 2021 рік лідери серед інверторів виглядають наступним чином

Давайте розглянемо кожен з них детально

Huawei SUN2000-30KTL-M3

Модернізована версія улюбленого всіма Huawei SUN2000-33KTL-A

Инвертор SUN2000-30KTL-M3

З основних змін слід відзначити підтримку більш високих струмів, що дозволяє використовувати панелі потужністю 500 + Вт, PID recovery, підтримка оптимізаторів, підтримка 4G донгла, захист від дуги.

У 2020 році частка інверторів Huawei просіла, на тлі лихоманки ринку від сірого імпорту та цінового демпінгу.

Багато монтажники, після стрімкого падіння продажів у 2020 році, стали переходити на інвертори, які забезпечували більшу прибутковість і моніторинг в комплекті. Це дало миттєву вигоду, але придбання інверторів 2 -го, а то й третього ешелону виробників, може відгукнутися в подальшому.

Завдяки широкій лінійці продуктів і роботі над помилками, є надія, що Huawei зможе зберегти лідерство на ринку України і надалі. Лідерства також сприяє сервісна та інформаційна підтримка, розгорнута в Україні.

До мінусів, з моєї точки зору, варто віднести зменшення розмірів, що в теорії збільшить температуру системи, але система охолодження Huawei, все одно залишається не меншою ніж у конкурентів. Так само, виробники панелей продовжують нарощувати потужності панелей, і навіть збільшені струмові характеристики MPPT трекерів інвертора не можуть їх повністю задовільнити.

Так само, ще не відома ціна, за якою продаватиметься даний інвертор. Це теж може значний вплив, на тлі спроб кінцевих покупців, економити кожну копійку при будівництві домашньої сонячної станції.

Обговорення та детальний розбір Huawei SUN2000-30KTL-M3

Solis 30K-5G

Новий хіт продажів, прийшов на зміну минулій версії Solis 30K, яка була не найвдалішою, м’яко кажучи, але завдяки вбудованому моніторингу, демократичній ціні і високій маржинальністі, пішов в маси.

Solis 30K-5G

У новій версії, Solis 30K-5G знову ж враховані недоліки попередньої версії, збільшений ККД до рівня конкурентів, і звичайно зберігається висока маржинальність.

Від лідера відділяє лише наявність 3-х МРРТ трекерів (у Хуавея їх 4), і відповідно менші можливості по розташуванню стрінгів в різних площинах, так і загальне максимальне співвідношення DC / AC.

Основні мінуси для споживача – це відсутність офіційного сервіс центру і підтримки на території України. Підтримка безпосередньо заводом працює, але займає час. Підтримка від постачальника може закінчитися в будь-який момент, за цілою низкою причин.

Але Solis так само має широкий модельний ряд, як мережевих, так і гібридних інверторів, і в міру зростання експансії на ринки України і Європи, підтримка і сервісне обслуговування будуть поліпшуватися.

Обговорення Solis 30K-5G

Fronius ECO 27.0-3-S

Fronius високо цінується в Європі, і повага до “справжньої європейської якості” позитивно вплинула на продажі цієї моделі, не дивлячись на цілий ряд недоліків. 

Fronius ECO 27.0-3-S

До основних плюсів безперечно відносяться давні напрацювання Fronius в досвіді створенні різних інверторів, потужна екосистема, яка охоплює майже всі потреби покупця, і широкий модельний ряд. Практично у всіх великих містах України є сертифіковані сервіс – центри Fronius, які оперативно прийдуть на допомогу.

На жаль, у модельній лінійці Fronius-а немає 30 кВт моделі, і користувачі, які хочуть отримати максимум зі своєї домашньої станції, змушені купувати по 2 інвертора одночасно – 27 + 3 або 15 + 15. На жаль, ціна цього рішення вкрай висока, і перевищує рази в 2 рішення від конкурентів. Про варіанти 3 * 10 згадувати навіть не будемо, хоча було і таке, і не тільки від Fronius-а.

Ще одним великим мінусом є тільки 1 МППТ трекер, але це не зупиняє особливо затятих фанатів даних інверторів, і вони продовжують експериментувати, встановлюючи різноспрямовані стрінги як на наземних так і на дахових домашніх станціях. На жаль, за ці експерименти потім заплатить кінцевий покупець, своєю генерацією.

Обговорення Fronius ECO 27.0-3-S

  SolarEdge SE30K

Одне з найдорожчих, але незамінних рішень, для сонячних станцій із затіненнями або великою кількістю різноспрямованих стрінгів (більше 4-х).

SolarEdge SE30K

Особливістю даного інвертора є робота тільки з оптимізаторами, до яких, в свою чергу, підключаються сонячні панелі. Це дозволяє використовувати кожну панель в максимально ефективному режимі в незалежності від того, що відбувається з іншими панелями. Оптимізатори бувають різної потужності, і дозволяють підключати 1 або 2 панелі одночасно. Генерацію можна моніторити відповідно для кожної сонячної панелі. Потрібно розуміти, що при використанні на НЕ затіненій наземнії станції цей інвертор принесе тільки зайві витрати. Позиція SolarEdge на ринку може змінитися, після появи на ринку оптимізаторів від Huawei, які в свою чергу буде підтримувати Huawei SUN2000-30KTL-M3 та інші моделі. На жаль, до мінусів даного рішення можна віднести не дуже високу надійність. Хоч гарантія на інвертор і оптимізатори, одна з найбільш “довгих” на ринку, наявність великої к-ті оптимізаторів, збільшує ймовірність відмови одного з них, а міняти їх на даху, завдання не з легких.

За наступне місце бореться великий пул різних виробників, і виділити однозначного лідера важко.

Обговорення SolarEdge SE30K

Висновки: Завдяки локальній підтримці, надійності і розширеному функціоналу, інвертор Huawei SUN2000-30KTL-M3 буде кращим вибором і лідером продажів у 2021 році, а підтримка оптимізаторів дозволить використовувати його навіть в проектах зі складними затінення.

Приєднуйтесь до нас!

Telegram https://t.me/greenpowertalkg

Instagram https://www.instagram.com/greenpowertalk/

FB https://www.facebook.com/groups/greenpowerua