Ставимо інвертор ближче до панелей чи до лічильника? Обстеження 2021, станції 61-62

На обстеження цих станцій, і взагалі на Закарпаття, ми потрапили на запрошення п. Мар’яни, яка є основною сполучною і рушійною ланкою сонячної енергетики в цьому регіоні. Окреме дякую п. Мар’яні і її чоловікові за теплий прийом, за каву та до кави.

В неї були питання, чому одна зі сонячних станцій генерує менше (по інвертору), ніж інша, при ідентичному обладнанні.

сонячна станція

Але, почнемо по порядку.

Станції будувалися по черзі, перша з них встигла отримати зелений тариф під самий кінець 2019 р., друга пропрацювала трохи менше року.

Склад обладнання незмінний

Сонячні інвертораSolis 5G

Solis 5G

Сонячні панелі – CSUN 310-60M, 2 * 130 шт.

CSUN 310-60M

Ввід виконаний СІП-ом в прості автомати без гільз. Дуже схоже, що СІП аналогічно пішов в лічильники.

прості автомати без гільз
 СІП аналогічно пішов в лічильники
прості автомати без гільз

Питання сумісності СІП і лічильників АСЕ6000 піднімався зовсім недавно, і я теж вважаю, що так робити не можна, тому що під другий пломбою його ніхто підтягувати не буде, а 12К за лічильник, це вже не приємна втрата, не кажучи про простій і можливу втрату обсягів генерації (модемів немає). Сподіваюся, що власники виконають взяті на себе зобов’язання, і дороблять заземлення, і я ще раз хочу про це нагадати.

Наземна конструкція під першу сонячну станцію виконана досить якісно, ​​і перше враження було позитивне.

Наземна конструкція під сонячну станцію
Наземна конструкція під сонячну станцію
Наземна конструкція під сонячну станцію
Наземна конструкція під сонячну станцію

Економія на кріпленнях для панелей неприємна, але на жаль.

Економія на кріпленнях
Економія на кріпленнях

Головна претензія до монтажної організації – це те, як прокладені проводи. Ділянка і самі станції мають невеликий відхилення від Півдня, і дивляться на Південний-Захід.

У загальному випадку, я не бачу в цьому ніяких проблем, але СІП, який йде до інверторів, розташований саме зі східного боку,

і під час обстеження (було вже близько 11 дня), тінь все ще досить сильно лежала на панелях.

Друга станція могла не мати затінення взагалі, але монтажники протягнули по повітрю і сонячний кабель. При такому монтажі його і пішло більше, і затінення знову ж потрапило на один з двох столів. Що заважало використовувати замість СІП-а АВВГ кабель з підземної прокладкою, без створення тіней – особисто мені абсолютно не зрозуміло.

На жаль, тепловізор показав ще ряд проблем з панелями. І з огляду на розташування пошкоджених панелей, дуже схоже на те, що в тому місці по ним ходили.

Були невеликі пошкодження ще на парі панелей.

Решта панелей та контактів поки ніде не грілися.

І нарешті про втрати.

На одній зі станцій споживання відсутнє зовсім, але різниця між інвертором і лічильником становить близько 70 кВт * год на місяць. На моїх станціях, де є нічні світлодіодні прожектори, роутери, сигналізація і відеоспостереження, за 3 роки розбіжність з показаннями лічильника підійшло до 1 МВт * год. Тут рубіж в 1 МВт * год втрат буде пройдено майже за рік, нагадую, споживання дорівнює 0.

Розрахункові втрати по змінному струму мали б бути менші. За рахунок чого виникла ця різниця, на жаль точно стверджувати не можливо.

Розрахунок втрат в кабелі було зроблено за допомогою програми PV Sol, і річні втрати по змінному струму мали б становити близько 1% від об’єму генерації, і будуть становити біля 400 кВт*г / рік, що є близьким до 70$. За 10 років експлуатації, втрати по змінному струму будуть близько 700$.
Можливо, є неточності в інверторі / лічільнику, може занижене січення СІП-у.

Втрати від затінення мені навіть страшно порахувати.

Дано:


Станції знаходяться на відстані до 100 м від лічильників.

Якщо перенести інвертор ближче до лічильників, і провести стринги міддю, то отримаємо 6 (стрінгів) * 2 (по 2 дроти) * 100 (м) * 1 ($, глухий роздріб, з риттям траншей) = 1200 $

Зробивши те ж саме, але АВВГ 16 квадратів, можна втратити трохи в довговічності, але вартість рішення складе вже близько 400 $. Не забуваємо про гільзи і перехід на мідь перед інвертором / панелями.

Будь-яке з цих рішень прибере як втрати від затінення, так і значно зменшить різницю між інвертором і лічильником.

У реальності, проводів піде менше, тому що столи розташовані кожен на своєму віддаленні від інвертора.

Встановлення ближче до будинка має свої переваги, але треба прораховувати кожен варіант, та при великих відстанях краще використовувати кабеля більшого січення.

Господарі повні сил і рішучості довести станції до розуму, і сподіваюся у них все вийде.

З монтажною організацією варто укласти письмовий договір, щоб через 5 – 10 років, можна було запитати, якщо пошкодження на панелях будуть проявлятися більше.

Прощаємося з господарями і гарним місцем(16), бажаємо всього найкращого, і йдемо далі.

PS. Пост відредаговано за результатими обговорення в коментарях.

Приєднуйтесь до нас!

Telegram https://t.me/greenpowertalkg

Instagram https://www.instagram.com/greenpowertalk/

FB https://www.facebook.com/groups/greenpowerua