Огляд моїх сонячних станцій. 3 роки з моменту запуску. Частина 2, електрична, DC

Побачивши загальний кошторис на “обв’язку” сонячного інвертора, я трохи засумував, а помноживши на кількість станцій, дуже засмутився. Було вирішено на чомусь та заощадити.

кріплення інвертора до стіни

На кожен стрінг сонячної станції мав бути 1 ПЗІП і 4 запобіжника. Я придумав, що якщо стріги з’єднати біля панелей, то можна заощадити, монтажники сказали можна. Виходить мінус 3 стрінга це вже > 200 $ (мінус 3 ПЗІП та 6 запобіжників).  У минулому році я розраховував втрати в кабелі, через те, що 2 стрінга йдуть по одному кабелю – неприємно, але не смертельно, може колись і перероблю.

Після монтажу другої черги, якраз вийшло перше навчальне відео, про інвертори Huawei, і я мав довгий діалог з електриками, про необхідність запобіжників і ПЗІП по постійному струму. Тоді вони мене переконали, і все залишилося як було. На даний момент, я би однозначно проклав кожен стрінг своїми кабелями та не купував би ПЗІП.

В результаті типовий щиток по DC у мене виглядає так.

щит сонячної електростанції по постійному струму

На останніх станціях монтаж я робив сам, і в цілому був схильний не ставити захист. Але більша частина обладнання була вже закуплена, і доробив вже по знайомій схемі.

Конструкції у мене однорядні, це призвело до великої витрати сонячного кабелю (близько 500 м на кожну приватну сонячну електростанцію). Я до сих пір вважаю мою конструкцію для сонячних панелей самою економною, в плані металу, але ніяк не кабелю. Всі стрінги зводяться ось в такі коробочки з запобіжниками, розташовані біля панелей.

об'єднання стрінгів
об'єднання стрінгів

Навіть якщо стрінг одинарний, йому все одно видавалася коробочка.

об'єднання стрінгів

Останні ітерації монтажників робилися через нульову шину, почав переробляти, тому що шина початку окислюватись.

корозія

Гарно – так, за правилами – так, зручно – в цілому так. Чи є сенс платити за це гроші? Скоріше за все ні.

Деякі ділянки мають витягнуту форму, і довжина стрінгів перевищувала 100 м. Тоді я вже начитався колег з Івано-Франківської області і довгі стрінги прокинув СІП-ом. Якби в ті часи я знав про АВБбШВ кабель, я б зробив їм. А так у мене повітряні лінії з СІП, потім гільза і перехід на мідь.

перехід з алюміня на мідь

Про обжимку я вже згадував, так що сокира і кувалда наше все. Ізоляція на належному рівні – спочатку йде гума, потім термоусадка. Ізолента зверху, “для краси”. Оглядав свої сонячні станції з тепловізором, не гріється.

Оглядав з тепловізором

Пізньої осені минуло року абсолютно всі щитки були розкручені і я пройшовся всюди з тепловізором, проблем не виявлено.

DC щиток в нормі
DC щиток в нормі

Загальна перевірка показала близько 5-ти теплих конекторів на вході в інвертор,

інвертор

решта ок. Потужність була неповною, і деякі проблеми тепловізор міг не помітити.

Грілися тільки не оригінальні конектори на вході в інвертор. Їх замінив на оригінальні, ще раз привіт монтажникам, які розповідали що їх потрібно тільки паяти і тому спочатку в руки не брали.

Цієї весни я робив повторну діагностику. Було вже досить сонячно і інвертори працювали на повну потужність. Жоден оригінальний коннектор від інверторів Хуавей НЕ грівся, як і в минулий раз. Практично всі неоригінальні конектори на вході в інвертор грілися.

інвертор

“Бонус” – частина конекторів, що я перебив восени на оригінальні

нагрів конекторів інвертора

і вставив на теж місце, теж були теплими. Допомогло перепідключення на інший стринг того ж трекера. Точної причини назвати не беруся, часу докладно розбиратися було не багато.

Неоригінальні конектори, встановлені біля панелей, на щастя, не грілися. Можливо, позначається ефект об’єднаних стрінгів і більших струмів.

Приєднуйтесь до нас!

Telegram https://t.me/greenpowertalkg

Instagram https://www.instagram.com/greenpowertalk/

FB https://www.facebook.com/groups/greenpowerua

Далі буде